Алієв розповів про політичні цілі військового наступу Вірменії проти Азербайджану

Алієв розповів про політичні цілі військового наступу Вірменії проти Азербайджану

“Ми не переходили у воєнний наступ на Нагірний Карабах, це Вірменія перейшла в наступ на Азербайджан. У перші години цього військового наступу у нас були жертви серед цивільних осіб і військовослужбовців”.

Президент Ільхам Алієв сказав про це в інтерв’ю французькій газеті Le Figaro.

Розповідаючи про вчинені за останні три місяці військові провокації Вірменії проти Азербайджану, глава Азербайджану сказав: «У перший раз вони вчинили напад на нас на вірмено-азербайджанському державному кордоні, що знаходиться далеко від Карабахського регіону. Одностайна думка міжнародних спостерігачів було таке, що Вірменія напала на нас. Вони хотіли окупувати нові території. Хотіли захопити контроль над нашою стратегічною енергетичною інфраструктурою, розташованої в декількох кілометрах від державного кордону з Вірменією. Вам, напевно, теж відомо, що Трансадріатичний трубопровід, можна сказати, завершений. Південний газовий коридор є проектом енергетичної безпеки не лише Азербайджану, а й Європи. Вважаємо, що однією з цілей Вірменії було захопити контроль над цим трубопроводом і шантажувати нас, а можливо, і європейських споживачів. Їм було дано серйозну відповідь. Ми домоглися того, що вони відступили».

Говорячи про військові цілі нападу Вірменії 27 вересня, Ільхам Алієв відзначив, що “вони полягали в тому, щоб зберегти незмінним статус-кво, перекласти на нас провину за цю ескалацію, повністю зірвати переговори, залучити до конфлікт треті країни і інтернаціоналізувати його». Підкресливши, що Азербайджан лише дав їм адекватну відповідь, глава держави сказав: «У результаті ми звільнили частину визнаних на міжнародному рівні територій Азербайджану і продовжуємо їх звільняти».

Поділитись