Зеленський відкрив доступ до космічної діяльності приватним особам

Зеленський відкрив доступ до космічної діяльності приватним особам

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про державне регулювання космічної діяльності, який відкриває доступ до ведення космічної діяльності приватним особам.

Про це повідомила прес-служба українського лідера. “Документ передбачає, що суб’єктами космічної діяльності можуть бути підприємства, установи і організації всіх форм власності”, – йдеться в повідомленні.

Відповідно до закону, тепер вести космічну діяльність зможуть як громадяни, так і юридичні особи. Для цього вони повинні подати декларацію про здійснення космічної діяльності в центральній орган виконавчої влади. Закон також передбачає, що здійснення випробувань і запусків ракет-носіїв і космічних апаратів, управління космічними апаратами на навколоземній орбіті або в космічному просторі і їх повернення на Землю має відбуватися на підставі дозволу.

Прес-служба зазначила, що закон визначає основні принципи космічної діяльності в Україні, серед яких можливість вільно досліджувати і використовувати космос, в тому числі в інтересах національної безпеки та в комерційних цілях; а також “збереження і розвиток наявних міжнародних зв’язків у космічній галузі з урахуванням національних інтересів”. Документ набуде чинності через три місяці з дня його опублікування.

Раніше Зеленський на зустрічі з президентом Бразилії Жаіром Болсонару запропонував відновити спільний космічний проект по використанню бразильського космодрому “Алкантара”.

Поділитись