В Україні можуть змінити порядок розлучення сімейних пар з дітьми

В Україні можуть змінити порядок розлучення сімейних пар з дітьми

В Україні незабаром можуть змінити порядок розлучення сімейних пар, у яких є малолітні діти.

Відповідний проект закону було офіційно опубліковано на сайті Мінсоцполітики. Чиновники порахували, що пропоновані зміни вимагають узгодження з боку громадських об’єднань.

Документ покликаний вирішити ряд проблем і конфліктних ситуацій, які раз у раз виникають між батьками. Документ також пропонує обмежити право органів опіки визначати місце проживання дитини. Прийняти таке рішення вони зможуть тільки, якщо з цього питання у батьків немає конфлікту або підписаний нотаріально завірений договір. Також чиновники не зможуть відмовляти батьків лише на тій підставі, що у нього немає “самостійного доходу”. Не можна буде віддавати дітей тільки питущим і наркоманам.

Ще одна зміна встановлює умовне право того, з ким проживає дитина, самостійно приймати рішення щодо навчання і лікування дитини. Якщо інше не передбачено договором між батьками, а також якщо другий не оскаржив прийняте рішення “уповноваженого” батька, воно автоматично вважається законним.

В уряді також взялися захистити дітей тих українців, які змушені залишити нащадків на піклування інших людей і відправитися заробляти гроші за кордон.

На даний момент сімейний кодекс дозволяє батькам віддавати дитину на виховання фізичним та юридичним особам практично без обмежень. У запропонованій версії документа безмежне право зберігається тільки в тому випадку, якщо вихователями стають найближчі родичі (бабуся чи дідусь, сестри і брати, мачуха або вітчим). В інших випадках доведеться подбати про документи.

На даний момент документ носить статус законопроекту і навіть не внесли до Ради. Не виключено, що після громадського обговорення частина з пропонованих чиновниками норм зміниться або зовсім буде скасовано.

Поділитись