Україна має намір відновити переговори з Росією щодо газу

Україна має намір відновити переговори з Росією щодо газу

Київ планує найближчим часом відновити переговори з Москвою з питання транзиту і закупівель газу.

Про це заявив представник президента України Володимира Зеленського в кабміні Андрій Герус в інтерв’ю виданню “РБК-Україна”.

“Газпром” і Росія були готові відновити переговори після виборів, коли буде зрозуміла українська політична палітра і новий уряд. Я думаю, що зараз це вже зрозуміло”, – сказав він.

Відповідаючи на питання, чи готовий Київ до того, що з 1 січня в України може не бути газового транзиту з Росії, Герус зауважив, що “якщо ти готовий до найгіршого сценарію, то він, швидше за все, не відбудеться”.

“Тому готуємося, щоб мати максимально повні газосховища і за рахунок цього ресурсу проходити зиму без транзиту. Є інтерес європейських компаній по своп-угоди, тобто вони зараз закачують газ в українські газосховища, умовно його продають і через рік викуповують назад. Приватні трейдери також закачують газ в ПГС для того, щоб його продавати взимку “, – підкреслив Герус.

Тим часом, за інформацією агентства “Українські новини”, Рада національної безпеки і оборони рекомендує кабміну оновити склад делегації на переговорах по газу в форматі Україна – Росія – Єврокомісія з 2020 року і включити неї представників компанії “Магістральні газопроводи України”.

Поділитись