У партії Зеленського заявили про загрозу зриву виборів у Раду

У партії Зеленського заявили про загрозу зриву виборів у Раду

До цього може призвести рішення про повторну жеребкуванні, вважають представники партії “Слуга народу”.

Повторне жеребкування черговості партій у виборчому бюлетені може призвести до зриву виборів до Верховної Ради, запланованих на 21 липня. Про це заявив глава партії “Слуга народу” Дмитро Разумков.

“Ситуація досить небезпечна, оскільки частина бюлетенів вже надруковано. Це може привести до зриву виборів, тому що ці бюлетені потрібно передрукувати, а на це треба мати ресурс, який в бюджеті не передбачено”, – сказав він в ефірі телеканалу “1 +1 “.

Разумков допустив, що рішення про повторне жеребкування є однією з технологій зриву виборів. Він також висловив надію, що суд вищої інстанції зможе цьому запобігти. “Сподіваюся, що суд прийме зважене, збалансоване рішення, і цього не станеться, тому що під загрозою вибори на Україні”, – додав він.

У четвер Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив провести повторне жеребкування черговості партій у виборчому бюлетені. Своїм рішенням суд задовольнив відповідний позов Аграрної партії України. Глава Центрвиборчкому України Тетяна Сліпачук висловила обурення цим рішенням, допустивши, що воно спрямоване на зрив виборів, так як вже надруковано понад 5 млн бюлетенів. Центрвиборчком, за її словами, буде його оскаржувати.

Спочатку ЦВК зареєструвала на вибори в Раду списки 21 політичної партії, після чого було проведено жеребкування, затверджена форма, колір і текст бюлетеня. Однак 29 червня під виконання рішення Верховного суду комісія зареєструвала кандидатів у депутати за списком партії “Рух нових сил Михайла Саакашвілі” без проведення жеребкування.

30 червня комісія провела нараду за участю уповноважених представників політичних партій до ЦВК з правом дорадчого голосу, уповноважених осіб, кандидатів у депутати, під час якого більшість з них висловилися про відсутність правових підстав для проведення повторного жеребкування. Зазначалося, що порядкові номери партії використовують у передвиборній агітації, а їх зміни можуть привести до дезорієнтації виборця під час волевиявлення.

Поділитись