Трамп налякав американців неправильної картою урагану

Трамп налякав американців неправильної картою урагану

Президент США Дональд Трамп дезінформував своїх громадян з приводу руху урагану «Доріан» – він заявив, що той торкнеться штат Алабама, і послався при цьому на невірну карту.

Про це повідомляє Politico. На фотографії з Овального кабінету видно, що до графіку, який демонструє американський лідер, добавлена ​​чорним маркером додаткова лінія – так, щоб стихійне лихо зачіпало Алабами. Однак, як зазначає видання, цього штату насправді нічого не загрожувало. Це з’ясувалося не відразу, але президент продовжував говорити про небезпеку і після того, як виявилося, що її немає.
У розмові з журналістами Трамп захищав свої заяви і стверджував, що початкова ймовірність того, що шторм торкнеться Алабами, становила 95 відсотків. Згодом з’ясувалося, що вона не перевищувала 11 відсотків, і метеорологи знали про це ще в п’ятницю, 30 серпня.

Як підкреслюють автори Politico, главу США хтось ввів в оману, і цю людину варто знайти, адже повідомлення завідомо неправдивих відомостей про стихійні лиха карається за законом. Президент, втім, заявив, що обурення медіа цим інцидентом – черговий приклад спрямованих проти нього фейковий новин.
5 вересня Трамп опублікував на своїй сторінці в Twitter карту з прогнозом, на якій «Доріан» дійсно зачіпає штат Алабама, і підписав, що приймає вибачення від авторів опублікованих «фейків».

Раніше стало відомо, що на Багамах через ураган загинули щонайменше 20 осіб. Передбачуваний збиток від удару стихії по одним тільки Багамських островів може скласти від 25 до 40 мільярдів доларів. Напередодні урагану влада Південної Кароліни, Джорджії і Флориди оголосила евакуацію понад мільйона осіб.

Фото Ройтерс.

Поділитись