Суд не розглядає півсотні справ, переданих НАБУ і САП

Суд не розглядає півсотні справ, переданих НАБУ і САП

Серед 176 справ, в яких станом на кінець 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування, а прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальні акти до суду, підготовче засідання не відбулося у 46, повідомляє прес-служба НАБУ.


За її даними, вкотре перенесено апеляційний розгляд на ухвалу про повернення обвинувального акту у так званій справі «тернопільських прокурорів». Це провадження перебуває у різних судових інстанціях з 11 листопада 2016 року.

За іншою справою — за фактом завдання збитків ПАТ «ДПЗКУ» — вже понад два роки не може відбутися підготовче засідання.

У провадженні за фактом декларування недостовірних відомостей суддею ВАСУ за останні три місяці по-суті жодного розгляду справи не відбулося: судове засідання, призначене на 3 жовтня 2018 року не відбулось через закінчення робочого часу у суддів. 20 грудня 2018 року судове засідання не відбулось у зв’язку із зайнятістю суддів у розгляді інших справ. Наступне призначили на 14 березня 2019 року.

Наразі судові засідання призначаються в середньому раз на два місяці. Серед причин — брак суддів певної кваліфікації (справи від НАБУ і САП мають розглядати три судді з понад 5-річним стажем роботи), хвороби або відпустки учасників процесу тощо.

На переконання Національного бюро, швидкий початок роботи Вищого антикорупційного суду є вкрай важливим для подальшої імплементації антикорупційної реформи й забезпечення об’єктивного і швидкого розгляду справ щодо топ-корупції.

Поділитись