США виставили черговий ультиматум Росії щодо поставок газу до Європи

США виставили черговий ультиматум Росії щодо поставок газу до Європи

Навіть якщо це вимагатиме перевищення обсягів, передбачених раніше укладеними контрактами, Росія має збільшити постачання газу до Європи.

Причому вона не повинна при цьому використовувати «Північний потік-2». Причому Росія має зробити це швидко, заявляють у США.

Представник зовнішньополітичного відомства США Амос Хохштейн заявив, що Росія має негайно наростити постачання газу до Європи, але не використовуючи для цього газопровід «Північний потік-2».

«Вони [Росія] можуть збільшити обсяги постачання. Їм це слід зробити. Їм це потрібно зробити швидко», – сказав Хохштейн.

Він також зазначив, що Росія має наростити постачання газу, навіть якщо це перевищує обсяги, раніше обумовлені контрактами.

Імовірно, йдеться, зокрема, про спробу змусити Росію збільшити транзит газу через Україну (звідси й уточнення про постачання понад контракти). Крім того, Вашингтон намагається показати Берліну, що може впливати на Москву — і змусити Берлін відмовитися від запуску газопроводу «Північний потік-2».

У той же час, раніше президент РФ Володимир Путін уже говорив про те, що Росія збільшила постачання газу до Європи і може ще збільшити — якщо буде попит.

Поділитись