ОБСЄ підтримала антиросійську резолюцію по Криму

ОБСЄ підтримала антиросійську резолюцію по Криму

Комітет ПА ОБСЄ підтримав антиросійську резолюцію по Криму. Згідно з документом, асамблея засуджує незаконну окупацію півострова Росією і закликає “повернути Крим під контроль уряду України”.

Комітет з політичних питань і безпеки Парламентської асамблеї ОБСЄ на засіданні в суботу ухвалив резолюцію про невизнання Криму частиною Російської Федерації. Автором документа виступив депутат Верховної ради Артур Герасимов.

Згідно з текстом, ОБСЄ “знову заявляє про свою повну повагу суверенітету” і територіальної цілісності України” в її міжнародно визнаних кордонах, які охоплюють Автономну республіку Крим, місто Севастополь та морські райони”. Крім того, асамблея засуджує незаконну окупацію Криму Росією, закликає РФ вивести свої сили з території півострова “і повернути його під контроль уряду України”.

У тексті резолюції також сказано мілітаризацію Азовського моря з боку РФ і всього кримського півострова. У текст включено заклик до РФ надавати медичну і юридичну допомогу українським морякам, заарештованим після інциденту в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Згідно з текстом, ПА ОБСЄ підтримує використання Спеціальної моніторингової місією ОБСЄ безпілотників для спостереження за ситуацією в Азовському морі і Керченській протоці.

Російська делегація виступила проти цієї резолюції.

Поділитись