Київ розкритикував Німеччину за відмову визнати голодомор геноцидом українців

Київ розкритикував Німеччину за відмову визнати голодомор геноцидом українців

Посол України в Німеччині Андрій Мельник розкритикував уряд Німеччини за відмову визнати голодомор геноцидом українського народу.

Свою позицію він висловив агентству УНІАН. Дипломат стверджує, що аргументи німецьких скептиків у цьому питанні «не витримують серйозної критики». Зокрема, Мельник не згоден з позицією, що голод 1932-1933 років охопив не тільки територію України, а термін «геноцид» не було визначено в міжнародному праві до 1948 року. Він заявив, що «історична правда на боці України, а голодомор безпосередньо стосується і самої Німеччини», яка знала про масштаби лиха, влаштованого Сталіним.

22 жовтня держміністр німецького МЗС Міхаель Рот заявив, що уряд Німеччини не вважає масову загибель громадян СРСР від голоду геноцидом українського народу, незважаючи на те, що це була «страшна, жахлива гуманітарна катастрофа».

Незадовго до цього в МЗС Росії відмовилися визнавати голодомор виключно геноцидом українського народу, оскільки це «не має нічого спільного з історичними фактами». У відомстві зазначили, що голод став «спільною трагедією росіян, українців, казахів та інших народів і найбільшої гуманітарною катастрофою на території країни».

Голодомор – масовий голод, яким була охоплена територія Радянського Союзу, в тому числі України, в 1931-1932 роках. Жертвами голоду по всій країні вважаються близько восьми мільйонів чоловік.

Поділитись