Борги російської нафтогазової компанії погасили за рахунок пенсійних накопичень громадян

Борги російської нафтогазової компанії погасили за рахунок пенсійних накопичень громадян

Російська компанія «Роснефть» у липні вперше більш ніж за рік вийшла на російський борговий ринок і поповнила запаси готівки за рахунок коштів пенсійних фондів.

У вже традиційному режимі, без попереднього анонсу, компанія запропонувала інвесторам 10-річні облігації на суму 15 млрд рублів. Організаторами випуску стали «ВТБ Капітал», Газпромбанк і підконтрольний «Роснефти» банк ВБРР, розповіло ТАСС джерело на ринку.

Збір заявок почався в 11.00 мск: компанія орієнтувала інвесторів на прибутковість в 8,1-8,25% річних. Однак попит перевищив пропозицію в 2,6 рази (40 млрд рублів), і суму позики було вирішено збільшити до 25 млрд рублів, а ставку вдалося знизити до 7,95% річних, розповів «Інтерфаксу» перший віце-президент Газпромбанку Денис Шулаков. У облігації «Роснефти» кинулися гроші пенсійних фондів. “Активну участь взяли інституційні інвестори”, – повідомив Шулаков. Ставка купона стала мінімальною серед всіх ринкових розміщень корпоративних позичальників на російському ринку за останній рік на який можна порівняти термін, підкреслив він.

Гроші знадобилися «Роснефти» напередодні великих виплат по боргу – 22 і 24 липня компанії мали погасити в цілому 19,7 млрд рублів у вигляді процентних платежів по 12 випусках карбованцевих облігацій.

«Це може свідчити про те, що якоїсь великої компанії-експортеру потрібен великий обсяг валютного фондування, що могло бути пов’язано, з одного боку, з потребою рефінансувати зовнішній борг, а з іншого, з необхідністю конвертувати експортну виручку в рублі», – пояснює аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай. “Погашення цього боргу, залученого на внутрішньому ринку, може призвести до зворотного ефекту, тобто викликати ослаблення рубля, але невизначеним залишається питання, коли це станеться і в яких обсягах”, – попереджає Поривай.

Поділитись