Бюджетні установи почали заощаджувати на комунальних послугах

Бюджетні установи почали заощаджувати на комунальних послугах

В Інституті аналітики та адвокації дослідили скільки регіонів користуються послугами енергосервісу.

У 2015 році в Україні почали запроваджувати механізм енергосервісу.

Державні замовники активно закуповують послуги енергосервісу з осені 2017 року після їх запуску в електронній системі ProZorro.

У період з жовтня 2017 по жовтень 2018 в Україні уклали 188 енергосервісних угод вартістю 186,4 млн грн. Важливо, що майже половина енергосервісних закупівель неуспішні. Причини: відсутність на ринку України достатньої кількості ЕСКО-компаній, помилки замовників та учасників торгів, залежність від місцевої влади при підписанні договору, – пояснює Олександр Довгошей, консультант із аналізу закупівель ІАА.

Станом на жовтень 2018 року енергосервіс закуповували у 18-ти областях, найбільше – у Кіровоградській, Київській та місті Київ.

Якщо у Одеській області потенційно є 550 об’єктів, у яких можна провести енергомодернізацію, то по факту було оголошено 82 торги, із них 30 – успішних. Регіон демонструє хорошу тенденцію, якщо порівнювати із іншими областями країни.

В цілому впровадження та розвиток енергосервісу в Україні має перспективи. Для цього необхідно змінити відношення замовників та учасників до енергосервісу. Аналітики запропонували удосконалити законодавство, збільшити обізнаність замовників в цій сфері, переглянути методики енергоаудиту та визначення базового рівня енергоспоживання для об’єктів енергосервісу.

За результатами дослідження учасникам закупівель не вистачає підтримки держави у закупівлях ЕСКО-послуг, пише volnorez.com.ua.

Поділитись