За загибеллю Пригожина стоїть секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев – WSJ

За загибеллю Пригожина стоїть секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев – WSJ

За загибеллю Євгена Пригожина стоїть секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев.

Про це заявляє The Wall Street Journal з посиланням на представників західних спецслужб і колишнього офіцера російської розвідки.

Американська газета називає його «правою рукою Путіна» протягом десятиліть.

За даними WSJ, вибуховий пристрій був поміщений під крило літака, на якому Пригожин прямував додому до Пітера. Нагадаємо, Путін раніше припустив, що на борту вибухнула ручна граната.

«Пригожина довелося прибрати», – сказав анонімний кремлівський чиновник.

Вбивство Пригожина готувалося два місяці і було схвалено особисто Патрушевим, пише WSJ з посиланням на джерела у західних спецслужбах. Патрушев давно попереджав Путіна, що ставка на «Вагнера» в Україні дає Пригожину надто великий політичний та військовий вплив, який загрожує Кремлю.

Патрушев же, за версією видання, зупинив заколот Пригожина в кінці червня. І побачив у ньому можливість назавжди позбутися Пригожина.

Видання пише, що саме Патрушев управляє важелями величезної бюрократичної машини, яка утримує при владі Путіна. А також він стоїть за багатьма «найпохмурішими епізодами президентства Путіна», багато з яких закінчилися смертю для опонентів Кремля.

Патрушев також близький до Китаю. Один із чиновників Білого дому висловив думку, що у разі успіху заколоту Пригожина, Пекін би постарався поставити саме Патрушева на місце Путіна.

Видання описує його як любителя різних теорій змови, яка переконана, що США намагаються захопити ресурси Росії.

Поділитись