Японія вивчає вплив указу путіна про “Сахалін-2”

Японія вивчає вплив указу путіна про “Сахалін-2”

Японія вивчає вплив указу путіна щодо проекту “Сахалін-2”, повідомив на прес-конференції заступник генерального секретаря уряду Сейдзі Кіхара.

“Нам відомо про указ президента Росії. Розмірковуючи із загальних позицій, не можна допустити обмеження прав нашої країни в галузі корисних копалин. В даний час ми вивчаємо питання того, що відбуватиметься з часткою японських підприємств у проекті “Сахалін-2″, а також питання Таким чином, я не можу в даний час відповісти про наші подальші кроки Указ був підписаний вчора, тому поки ми вивчаємо цілі російської сторони і фон, тому про те, які ми зробимо кроки і які кроки зробить кожна з компаній, я зараз сказати не можу”, – сказав заступник генерального секретаря.

Він зазначив, що зараз Японія вивчає “мети і той фон”, на підставі якого було ухвалено таке рішення.

Путін підписав указ про спеціальні економічні заходи у паливно-енергетичній сфері у зв’язку з недружніми діями іноземних держав. В указі приписано зміну оператора великого нафтогазового проекту “Сахалін-2” на нову юридичну особу, якій перейдуть права та обов’язки Sakhalin Energy. Майно Sakhalin Energy буде передано у власність РФ з одночасною передачею у безоплатне користування новому оператору “Сахаліна-2”. У Sakhalin Energy “Газпрому” належить 50% плюс одна акція, Shell – 27,5% мінус одна акція, японським Mitsui та Mitsubishi – 12,5% та 10% відповідно. “Газпром” свою частку зберігає, а іноземці мають за місяць заявити, чи погоджуються прийняти таку саму частку в новому операторі. Потім російський уряд за три дні вирішить передати чи відмовити. Непередані частки будуть продані, а іноземці отримають виручені гроші на спецрахунок за вирахуванням завданих ними збитків.

Поділитись