Австралія, Великобританія, Нова Зеландія, США та Японія створили новий альянс

Австралія, Великобританія, Нова Зеландія, США та Японія створили новий альянс

Австралія, Великобританія, Нова Зеландія, США та Японія оголосили про створення нового альянсу у Тихоокеанському регіоні.

Як повідомляється в спільній заяві країн, опублікованій на сайті Білого дому, партнерство Partners in the Blue Pacific (PBP) стане черговою ініціативою, спрямованою на розвиток ефективної співпраці та підтримки острівних держав регіону.

“Наші п’ять країн запустили всеосяжний неформальний механізм – партнерство Partners in the Blue Pacific для більш ефективної та дієвої підтримки тихоокеанських пріоритетів. партнерство з тихоокеанськими острівними країнами. Ми єдині у рішучості підтримувати регіон <…> відповідно до принципів суверенітету, прозорості, підзвітності та під керівництвом та лідерством тихоокеанських держав”, – зазначено в заяві.

Планується, що країни партнерства “нарощуватимуть зусилля щодо підтримки тихоокеанських пріоритетів відповідно до стратегії Форуму тихоокеанських островів на період до 2050 року”, яка, як очікується, буде прийнята на саміті лідерів країн організації. “Ми складемо карту діючих проектів і сплануємо майбутні ініціативи так, щоб залучити більше ресурсів [для їх реалізації]. Паралельно кожна країна продовжить нарощувати індивідуальні зусилля для підтримки регіону”, – зазначено в заяві.

Також учасники PBP підкреслили, що створене ними партнерство “залишиться інклюзивним, неформальним та відкритим для співпраці”. “На кожному етапі нас будуть вести і направляти тихоокеанські острівні держави, ми будемо вимагати у їхнього керівництва рекомендації для вибору напрямів діяльності PBP та його флагманських проектів”, – зазначили країни у заяві, наголосивши, що насамперед зусилля будуть спрямовані на боротьбу з кліматичною кризою, забезпечення безпеки, розвиток транспортних мереж регіону та систем охорони здоров’я та освіти.

Поділитись