Блок Макрона не матиме більшості у новому французькому парламенті

Блок Макрона не матиме більшості у новому французькому парламенті

Водночас результат коаліції “Разом” не достатній для збереження абсолютної більшості в Національній асамблеї.

Відповідні дані оприлюднено на сайті МВС Франції за результатами підрахунку 100% голосів зареєстрованих виборців.

Прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн вважає, що втрата президентським блоком “Разом!” Більшість у «Національних зборах» (нижній палаті парламенту) становить загрозу для країни. Її звернення транслювала у неділю прес-служба уряду Франції.

«Це нечувано. Ніколи в історії П’ятої республіки Національні збори не знали такої конфігурації. Така ситуація несе загрозу для нашої країни на тлі викликів, з якими ми маємо зіткнутися як на національному, так і на міжнародному рівні. Але ми повинні поважати цей вибір і наслідки», — сказала вона.

За словами Борна, з 20 червня кабмін почне формування «активної більшості» для проведення реформ. Уряд Франції має намір шукати компроміси з опозицією у парламенті.

Згідно з попередніми прогнозами, депутати від партій, що входять до президентського блоку «Разом!», можуть претендувати на 210-230 місць у Нацзборах нового скликання, тоді як представники альянсу лівих сил «Новий народний екологічний та соціальний союз» отримають від 168 до 188 місць. Представники партії Марін Ле Пен “Національне об’єднання” можуть претендувати на 80-95 місць, ставши третьою політичною силою в парламенті. Для отримання абсолютної більшості в Нацзборах необхідно отримати 289 із 577 мандатів.

Поділитись