Sözçü: узгодити вступ Швеції та Фінляндії до НАТО знову не вдалося

Sözçü: узгодити вступ Швеції та Фінляндії до НАТО знову не вдалося

У НАТО не можуть подолати проблеми, пов’язані з вступом Швеції та Фінляндії до Альянсу, і не досягло успіху на тристоронній зустрічі у Брюсселі напередодні саміту в Мадриді, пише Sözçü.

За даними видання, не виключено, що результату не вдасться досягти і на саміті військово-політичного блоку, що відбудеться 29-30 червня.

Спілка поки що не змогла домогтися будь-якого прогресу в цих переговорах, — сказано в матеріалі.

Видання зазначає, що турецька делегація не відступила від своїх позицій і, як і раніше, вимагає від Швеції та Фінляндії припинити співпрацю із забороненою в Туреччині Робочою партією Курдистану (РПК), а також з організацією ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, яку в Анкарі вважають терористами.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що його країна не може погодитись на членство Фінляндії та Швеції в НАТО. В Анкарі звинуватили владу цих країн у наданні притулку терористам.

Більше того, на думку глави Туреччини, Швеція та Фінляндія мають у своїх парламентах осіб, які підтримують Робочу партію Курдистану. Згодом керівництво Туреччини підготувало список із 10 вимог, які мають виконати Стокгольм та Гельсінкі в обмін на перегляд турецької позиції щодо їх членства в НАТО.

Поділитись