Новим президентом Колумбії став колишній партизан Густаво Петро

Новим президентом Колумбії став колишній партизан Густаво Петро

Кандидат об’єднаних лівих сил Колумбії та колишній партизан Густаво Петро переміг у другому турі президентських виборів, набравши 50,45% голосів виборців.

У ході передвиборчої кампанії Петро обіцяв провести низку реформ, у тому числі й поліції, а також виступив за безкоштовну вищу освіту, перегляд умов угоди про вільну торгівлю зі США та відновлення дипломатичних відносин із Венесуелою.

«На нас чекають справжні зміни. Ми не підіб’ємо виборців, які хотіли, щоб Колумбія змінилася. Але ці зміни не для того, щоби помститися, і не для того, щоб породити ще більший розкол у суспільстві», – заявив новий президент країни.

62-річний Петро в молодості був членом ліворадикальної організації М-19 і є першим президентом країни, який представляє ліві сили. До своєї перемоги він уже двічі балотувався на пост глави держави. У 2012-2015 роках Петро був мером столиці Колумбії, з 2018 року є сенатором.

Раніше колишній президент Колумбії Іван Дуке заявив, що країна готова наростити видобуток вугілля та вуглеводнів, аби замінити російські енергоресурси на ринках західних країн.

Поділитись