На Росії рішення Литви щодо Калінінграда назвали приводом для війни

На Росії рішення Литви щодо Калінінграда назвали приводом для війни

Колишній український дипломат Ростислав Іщенко прокоментував рішення Литви про організацію транспортної блокади Калінінграда.

Свою думку він висловив у колонці для видання росЗМІ. За його словами, російська сторона може вважати подібні дії з боку Литви приводом для початку війни. Іщенко наголосив, що Вільнюс порушив право Москви на доступ до своєї території.

“Це рішення є самогубним, оскільки це готовий casus belli [привід для оголошення війни]”, – написав він і пояснив, що будь-яка держава відповідно до міжнародного права повинна мати доступ до свого ексклаву.

Будь-яка перешкода для здійснення цього права може розцінюватися як акт агресії, зазначив дипломат. Експерт передбачив реакцію Росії на спроби НАТО захопити Калінінград. Він припустив, що союзники Литви ігноруватимуть цю юридичну форму, оскільки Росія все ще має доступ до Калінінграда морем. Проте така позиція неспроможна, оскільки сухопутний транзит передбачено міжнародним правом.

Раніше губернатор Калінінградської області Антон Аліханов заявив, що Литовські залізниці попередили залізницю Калінінграда про припинення транзиту товарів, включених у санкції Європейського союзу.

Поділитись