Литва припинила імпорт російської електроенергії

Литва припинила імпорт російської електроенергії

Литва відмовилася від імпорту російської електроенергії.

Рішення про це, ухвалене у п’ятницю Міненерго балтійської республіки, набуло чинності у неділю.

“Згідно з рішенням оператора біржі електроенергії Nord Pool, торгівля виробленою в Росії електроенергією, яка здійснювалася підприємством Inter RAO (через дочірню компанію Inter RAO Lietuva), припиняється”, – зазначило відомство.

Потреби Литви задовольнятимуться внутрішнім виробництвом та імпортом через з’єднання з Латвією, Польщею та Швецією. 2021 року Литва імпортувала з Росії 17% електроенергії, необхідної для внутрішнього споживання.

Тим самим у Литві більше немає газу, ні нафти, ні електроенергії російського виробництва. Президент балтійської республіки Гітанас Науседа ще 9 березня заявив, що у сфері енергетики залежність Литви від РФ зберігається лише за електроенергією. Природним газом республіка забезпечується постачанням сировини морем на термінал зрідженого газу в Клайпедському порту. Російську нафту використав єдиний у країнах Балтії нафтопереробний завод у литовському місті Мажейкяй, керований польським концерном Orlen (“Орлен”). Він відмовився від цієї нафти після закінчення терміну контрактів на її постачання.

Поділитись