Японія висловила протест Росії через стрільби на Курилах

Японія висловила протест Росії через стрільби на Курилах

Уряд Японії висловило протест російській стороні через проведення Росією навчальних стрільб в районі острова Кунашир, що входить до складу південної частини Курил.

Про це на прес-конференції в Токіо заявив генеральний секретар кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга. “Ми збираємо інформацію з цього приводу. Оскільки це має відношення до зміцнення російської військової присутності на чотирьох північних островах [так в Токіо називають південну частину Курил] і суперечить нашій позиції по цих островів, ми висловили протест по дипломатичних каналах”, – сказав він.

Газета “Санкей” повідомила, що російська сторона повідомила Японію про проведення навчальних стрільб в районі Кунашир з 5 по 10 серпня. Токіо вже неодноразово висловлював Росії протести в зв’язку з такими стрільбами. У відповідь на це в МЗС РФ заявляли, що претензії японських дипломатів до дій російських військових на південних Курильських островах не сприяють формуванню позитивної атмосфери в двосторонніх відносинах.

Москва і Токіо з середини минулого століття з перервами ведуть переговори про вироблення мирного договору за підсумками Другої світової війни. Основною перешкодою для його укладення стало питання про приналежність південної частини Курил. У 1945 році весь архіпелаг був включений до складу Радянського Союзу, проте японська сторона заперечує приналежність Ітурупу, Кунашир, Шикотану і групи нині незаселених островів, яку в Японії називають Хабомаї. МЗС РФ неодноразово підкреслював, що російський суверенітет над ними, що має відповідне міжнародно-правове оформлення, не підлягає сумніву.

Поділитись