Японці вийшли на мітинг за Курили, вимагають повернути північні території

Японці вийшли на мітинг за Курили, вимагають повернути північні території

Близько 500 осіб вийшли на мітинг в Токіо за повернення «північних територій» – так в Японії називають південну частину Курильських островів, повідомляють ЗМІ.

Росія і Японія не можуть вирішити питання приналежності цих територій вже більше півстоліття. Сторони досі не підписали мирний договір за підсумками Другої світової війни.

У Токіо пройшов мітинг за повернення «північних територій», як в Японії називають південну частину Курильських островів, повідомило японське суспільне телебачення. У ньому взяли участь близько 500 осіб, серед яких були і колишні японські жителі цих територій. Туди прийшов і представник японського уряду – міністр у справах Окінави і «північних територій» Сейіті Це. «Ми продовжимо добиватися взаєморозуміння і цілком підтримуємо дипломатичні переговори [з цього питання]», – сказав він, виступаючи перед присутніми.
За його словами, в разі передачі Росією чотирьох островів Японія буде розвивати спільні проекти і підтримувати колишніх жителів цих місць.

У мітингу також взяв участь губернатор північної префектури Хоккайдо, який сподівається, що «північні території будуть повернуті [Японії] якомога швидше». По завершенні виступів присутні колоною пройшли по центру столиці, скандуючи гасла з вимогою «повернути північні території» Японії.

Мітинг проводиться щорічно 1 грудня з 1945 року, коли мер міста Немуро на Хоккайдо подав відповідне прохання в головний штаб окупаційних військ. Цього разу збори відбулися в токійському парку Хібія.
В кінці минулого місяця міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зазначав, що для укладення мирного договору з Японією необхідно визнати суверенітет Росії над південною частиною Курильських островів. Таким чином він відповів на заяву генерального секретаря кабінету міністрів Японії Есіхіде Суги, який повідомив про наміри Токіо вести переговори про мирний договір з Москвою через рішення територіальної проблеми.

Поділитись