Влада США пообіцяла винагороду за допомогу в затриманні ватажків “Аль-Каїди”

Влада США пообіцяла винагороду за допомогу в затриманні ватажків “Аль-Каїди”

Держдепартамент США призначив винагороду в розмірі до $ 10 млн за інформацію, яка допоможе захопити двох ватажків угруповання “Аль-Каїда на Аравійському півострові”.

Про це повідомляється в прес-релізі, поширеному в четвер Держдепом. “Програма Держдепартаменту Rewards for Justice (“Винагорода за допомогу правосуддю”) пропонує винагороду в розмірі до $ 6 млн за інформацію, яка допоможе встановити місцезнаходження Саада бен Атиф аль-Аулакі, і до $ 4 млн за інформацію, яка допоможе встановити місцезнаходження Ахмеда Махмуда аль Косі”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією Вашингтона, обидва бойовики закликали до атак проти США. “Аль-Косі був схоплений в Пакистані в 2001 році, а потім переведений в [в’язницю на американській військовій базі] Гуантанамо. У 2010 році він визнав себе винним у змові з “Аль-Каїдою” і наданні матеріальної допомоги тероризму. США випустили аль-Косі [з Гуантанамо] і повернули його в Судан в 2012 році”, – зазначила прес-служба Держдепартаменту.

Програма Rewards for Justice реалізується з 1984 року. До теперішнього часу найбільшу суму – $ 25 млн – Вашингтон пропонував за інформацію про ватажка терористичного угруповання “Ісламська держава” Абу Бакре аль-Багдаді. США оголосили його особливо небезпечним міжнародним терористом ще тоді, коли він очолював філію “Аль-Каїди” в Іраку. Спочатку – 4 жовтня 2011 року – американська влада пообіцяли відразу $ 10 млн за його голову. У 2013 році, через два роки після усунення американськими спецназівцями в передмісті Ісламабаду (Пакистан) ватажка “Аль-Каїди” Усами бен Ладена, аль-Багдаді порвав зв’язку з новим керівництвом угруповання. Держдепартамент 16 грудня 2016 року збільшив винагороду до $ 25 млн.

27 жовтня президент США Дональд Трамп заявив про ліквідацію аль-Багдаді в ході спецоперації в сирійській провінції Ідліб.

До $ 25 млн Вашингтон також обіцяє тому, хто розповість про місцезнаходження нинішнього ватажка “Аль-Каїди” Аймана аз-Завахірі, який імовірно ховається в Пакистані.

Поділитись