Венесуельский опозиціонер Гуайдо звернувся по допомогу до папи римського

Венесуельский опозиціонер Гуайдо звернувся по допомогу до папи римського

У Венесуелі лідер опозиції Хуан Гуайдо в ефірі телеканалу Sky TG24 звернувся до папи римського Франциска з проханням допомогти у врегулюванні конфлікту в країні. Гуайдо уточнив, що такі люди, як понтифік, можуть вплинути на проведення вільних виборів.


Політик також сказав, що був би радий прийняти Франциска у Венесуелі, і нагадав про те, що понтифік Іоан Павло II відвідував країну 25 років тому.

Раніше з проханням надати допомогу в налагодженні діалогу до папи римського звернувся президент Венесуели Ніколас Мадуро.

Понтифік заявив, що не відкидає свого посередництва в переговорах за умов, що таке прохання надійде від обох сторін конфлікту. Франциск нагадав про переговори між Чилі та Аргентиною 1978 року за участю Ватикану. Вони стосувалися кількох островів в протоці Бігль в Атлантичному океані. Тоді вдалося уникнути конфлікту.

У Венесуелі триває конституційна криза, викликана неприйняттям опозицією влади спадкоємця Уго Чавеса, президента Ніколаса Мадуро. З 2014 року в країні регулярно виникають вуличні протести проти президента.
Наприкінці січня лідер опозиційних протестів, голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, заявивши, що Мадуро не може виконувати свої обов’язки. Хуана Гуайло визнали тимчасовим главою держави більшість країн Латинської Америки, Бразилія, США, Канада, Ізраїль, а також частина країн Євросоюзу.

Мадуро раніше закликав провести в країні дострокові парламентські вибори, не погодившись на нові президентські. Він звинуватив Сполучені Штати в підготовці збройного втручання в країну. Керівництво збройних сил заявляє про підтримку Мадуро. Його визнають легітимним президентом Росія, Куба, Туреччина і Китай.

Поділитись