В Японії вважають зближення України з Китаєм сигналом для Європи і США

В Японії вважають зближення України з Китаєм сигналом для Європи і США

Журналісти японського видання Nihon Keizai вважають, що зближення Києва з Пекіном будуть для президента України Володимира Зеленського «гіркою пігулкою».

Про це йдеться в статті, опублікованій в понеділок, 16 серпня.

Зеленський «зближується з Китаєм» на тлі «прохолодного ставлення з боку США і Євросоюзу», вважає автор статті. На його думку, така дипломатія може привести до нових розбіжностей.

Відзначається, що в Європі і Сполучених Штатах «з подивом» сприйняв відгук України свого підпису зі спільної заяви ООН, яке закликає до розслідування ситуації з правами людини в Синьцзян-Уйгурському автономному районі КНР.

«Для президента Зеленського, який був обраний в 2019 році як прозахідний лідер, зближення з Китаєм – це гірка пігулка», – пише колумніст.

При цьому за словами журналіста, Київ потребує підтримки Заходу. У той же час український лідер почав «зважувати на одній чаші ваг» країни Заходу і Китай. Поки це скоріше «дипломатична тактика для залучення уваги» Заходу, ніж «відплата», впевнений автор. Однак при цьому Київ сподівається залучити серйозні інвестиції з Китаю, який в 2019 році став найбільшим торговим партнером України, йдеться в статті.

В даний час бажання України домогтися членства в НАТО і Євросоюзі ніяк не вдається втілити в життя, а відповідні переговори не розвиваються.

І як видно, вважають в японському виданні, «важливі орієнтири для майбутнього України» президент Зеленський отримає під час майбутньої «довгоочікуваної зустрічі» з президентом США Джо Байденом, яка пройде в США 30 серпня.

В кінці січня Зеленський, відповідаючи на питання журналістів інформаційного порталу Axios на телеканалі HBO, заявив, що не вважає Китай на даний момент головною геополітичною загрозою. Президент зазначив, що на Україні представлені і американський, і китайський бізнес.

Поділитись