«Велика сімка» вирішила відмовитися від вугілля

«Велика сімка» вирішила відмовитися від вугілля

Країни-члени “Великої сімки” вирішили відмовитися від використання вугілля в якості палива, пише Bloomberg.

Так вони збираються привести свою політику у відповідність із завданнями Паризької угоди по клімату від 2015 року.

На зустрічі міністрів екології, клімату і навколишнього середовища «Великої сімки» було вирішено припинити фінансування міжнародних проектів, які передбачають використання вугілля.

Крім того, країни «Великої сімки» (Великобританія, Італія, Франція, Німеччина, США, Канада і Японія) погодилися взяти на себе «зобов’язання по значному скороченню шкідливих викидів в атмосферу в 2020-х роках». У чому саме вони полягатимуть, не уточнюється.

Проти домовленостей активно виступала Японія, на частку якої за підсумками 2019 року припало більше половини із загальних 6,6 мільярда доларів, спрямованих на інвестиції у вугільні проекти країнами «Великої сімки». Однак в результаті Токіо погодився об’єднати зусилля з іншими учасниками спільноти.

При цьому в комюніке за підсумками зустрічі 21 травня допускаються деякі послаблення. Зокрема, під обмеження поки потраплять тільки державні інвестиції у вугільні проекти.

За даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), в 2017 році в вугільні проекти по всьому світу було вкладено 5,2 трильйона доларів, що відповідало 6,5 відсотка світової економіки на той момент. За оцінкою організації, одним з рішень проблеми могло б стати більш ефективне ціноутворення на ринку вугілля. Так, підвищення цін на цей вид викопного могли б привести до зниження викидів на 28 відсотків в рік.

Відповідно до Паризьким кліматичних угодою, країни по всьому світу повинні вживати заходів для досягнення спільної мети – збереження темпів підвищення глобальної температури рівнем 1,5 градуса за Цельсієм в рік. При цьому кожен учасник угоди може приймати для цього власні, не обумовлені заздалегідь заходи.

Поділитись