Уряд Японії відреагував на слова Путіна про мирний договір

Уряд Японії відреагував на слова Путіна про мирний договір

Генеральний секретар кабінету міністрів Японії Кацунобу Като заявив, що уряд Японії в курсі слів Володимира Путіна про переговори щодо мирного договору, сказаних ним на зустрічі з керівниками світових інформаційних агентств.

Като зазначив, що японська сторона сприймає ці слова як підтвердження готовності продовжити переговори щодо укладення мирного договору. Генсекретар кабміну Японії нагадав, що у вересні минулого року відбулася телефонна розмова Путіна і прем’єр-міністра Японії Есіхіде Суги. Тоді сторони підтвердили готовність продовжити переговори з укладення мирного договору на основі радянсько-японської декларації 1956 року.

Раніше Володимир Путін заявив, що проблеми на шляху до мирного договору Росії і Японії в числі іншого пов’язані і з військовою співпрацею Токіо з Вашингтоном. При цьому російський президент зазначив, що поправка до Конституції РФ про заборону на відчуження територій не означає, що переговори з Японією повинні бути припинені.

Нагадаємо, Москва і Токіо не уклали мирний договір після Другої світової війни. Японія претендує на повернення чотирьох островів Курильської гряди, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року і називаючи це умовою укладення миру з РФ. Росія відповідає, що Південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками війни і суверенітет країни над ними не підлягає сумніву.

Поділитись