В Японії розсекретили плани СРСР віддати частину Курил

В Японії розсекретили плани СРСР віддати частину Курил

В Японії опублікували розсекречені документи про плани СРСР віддати Токіо частину Курильських островів.

Про це повідомляє Kyodo News.

Згідно з проектом мирного договору, складеного на початку 70-х в СРСР, радянська сторона розглядала можливість вирішити територіальну суперечку шляхом передачі Японії двох з чотирьох островів – Шикотану і Хабомаї. Відзначається, що поштовхом для такого рішення стала інформації про намір Китаю ускладнити відносини СРСР з Токіо.

При цьому в СРСР розраховували, що Японія, в свою чергу, надасть гарантії про ненапад як зі свого боку, так і сторони дислокованих на території країни американських військових. Проте, як зазначає японське видання, Токіо наполягав на передачі всіх чотирьох островів і під час візиту прем’єр-міністра Японії Какуей Танака в СРСР проект мирного договору так і не був представлений.

У березні прем’єр-міністр Японії Есіхіде Суга пообіцяв домовитися з Росією щодо Південних Курил і вирішити цю проблему шляхом діалогу. У тому ж місяці представник Кремля Дмитро Пєсков виключив відмову Росії від Курильських островів.

За підсумками Другої світової війни між Москвою і Токіо не було укладено мирний договір. Основною перешкодою для його підписання став невирішене територіальну суперечку навколо південній частині Курил – островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групи островів Хабомаї. Японська сторона називає Південні Курили північними територіями і не визнає російського суверенітету над ними. Москва в свою чергу не визнає самого факту територіальної суперечки. Вашингтон, як і Токіо, вважає Південні Курили частиною Японії.

Поділитись