“Олімпіада вбиває бідняків!” – жителі Японії збирають підписи про скасування Ігор

“Олімпіада вбиває бідняків!” – жителі Японії збирають підписи про скасування Ігор

Чергову хвилю коронавірусу переживає зараз Японія. Жителі країни почали збір підписів про скасування Олімпійських ігор.

Згідно з опитуванням, більше 80% населення виступають за скасування або чергове перенесення змагань. Підтримують це рішення і дві політичні партії Японії. І тільки 14% жителів країни як і раніше чекають головна спортивна подія.

Втім, Міжнародний олімпійський комітет залишається незворушним, оргкомітет продовжує тестувати спортивні об’єкти в Токіо, готові боротися за медалі і самі спортсмени.

“Олімпіада вбиває бідних!” – написи на плакатах протестувальників, вони прийшли до національного стадіону в Токіо в день його тестування. Саме на цій арені через 9 c половиною тижнів повинна пройти урочиста церемонія відкриття Ігор. Зібралося біля стін стадіону близько 100 чоловік.

Такасі Сакамото, житель Японії:

Навколо нас літає інфекція, і я сподівався, що замість Олімпіади гроші будуть витрачені на медицину і на допомогу бідним людям, які потребують будинку і їжі. Ще до пандемії були ті, хто не міг купити їжу і став бездомним, а пандемія тільки погіршила ситуацію.

Дійсно, Японія переживає четверту хвилю коронавірусу. За останньою інформацією, в країні зафіксовано трохи більше 11 тисяч смертей від COVID-19. Тільки близько 2% населення зробили щеплення. У режимі надзвичайного стану як мінімум до 31 травня залишаються Осака, Токіо і ще 4 префектури. Вже зараз 40 з майже 500 японських міст відмовилися приймати іноземних спортсменів перед Олімпіадою.

Онлайн-петиція за скасування Олімпіади

Кендзі Уцуномія, адвокат, автор петиції за скасування Олімпіади:

Про скасування Олімпіади слід просити національний уряд і уряд Токіо, оргкомітет. Але спортсмени в цій ситуації – жертви. Думаю, вони підробили б свої плани, якби рішення про її скасування було прийнято раніше.

Кендзі Уцуномія, колишній глава Японської асоціації адвокатів, сьогодні він автор петиції про скасування Олімпіади, яка за 9 днів змогла набрати більше 350 тисяч підписів, причому не тільки японців, але і жителів понад 130 інших країн, включаючи Великобританію, Канаду, Сінгапур і США.

Скасування ігор обійдеться в $ 41,5 млрд

В оргкомітеті і МОК практично непохитні – Олімпіада, а потім і Паралімпіада відбудуться вчасно, нехай і з серйозними обмеженнями. Тут спираються на цифри і факти. Втрати від скасування Олімпійських ігор майже катастрофічні. Японія вже витратила на проведення спортивного форуму майже 15 з половиною мільярдів доларів – це офіційні дані. За неофіційними, вдвічі більше. Скасування Ігор обійдеться в 41 з половиною мільярда доларів. Так, турнір застрахований, але навряд чи страховка покриє всі витрати.

Марк Адамс, директор з комунікацій Міжнародного олімпійського комітету:

Ми прислухаємося до громадської думки, але не будемо їм керуватися. Все вказує на те, що Олімпіада може відбутися і повинна відбутися. Я твердо впевнений, що ми побачимо величезну підтримку Ігор.

З метою безпеки організатори вже відмовилися від іноземних уболівальників на трибунах – тепер всім, хто купив квитки заздалегідь, доводиться повертати гроші. Як і раніше відкрите питання про присутність на змаганнях самих японців. Він має вирішитися в червні. Відсутність гостей – серйозний удар по економіці країни, починаючи від втрат від продажу сувенірів і продукції, що пустують готельні номери. Але і це крапля в морі, якщо враховувати втрачений прибуток від рекламних і спонсорських контрактів, доходи від телетрансляцій, нарешті, вже вкладені багатомільйонні суми в будівництво нових об’єктів і реконструкцію існуючих. Японія втратить можливість продемонструвати всьому світу свої розробки – чого варта одна лише чиста енергія.

Олімпіаді все-таки бути ?!

Себастьян Кое, голова Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій:

Це ідеально? Ні. Чи згодні ми з такою ситуацією? Так. Переважна більшість спортсменів хочуть потрапити на Ігри, але розуміють, що це буде не та Олімпіада, до якої вони звикли. Я думаю, що ми всі тут в одному човні.

За всю історію Японії – це треті Ігри, які довірили Токіо. Перші 91 рік тому були скасовані. Другі в 1964 році пройшли зі зміщенням термінів. Спалахне олімпійський вогонь над національним стадіоном в цьому році, або прокляття Олімпіади для Японії все ще триває?

Поділитись