Кораблі КНР увійшли в води Японії близько спірних островів Сенкаку

Кораблі КНР увійшли в води Японії близько спірних островів Сенкаку

Чотири китайських корабля зайшли в територіальні води Японії поблизу островів Сенкаку, повідомило агентство Кіодо.


Чотири патрульних кораблі КНР увійшли в територіальні води Японії в районі островів Сенкаку (китайська назва Дяоюйдао), на які претендує Китай. Цього року китайські кораблі входять в територіальні води Японії в цьому районі в тридцятий раз. На одному з кораблів помічена автоматична гармата.

Острови Сенкаку (китайська назва Дяоюйдао) є предметом територіальної суперечки між Китаєм і Японією. Японія стверджує, що займає їх з 1895 року, в Пекіні нагадують, що на японських картах 1783 і 1785 років Дяоюйдао (Сенкаку) позначені як китайська територія. Після Другої світової війни острови перебували під контролем США і були передані Японії в 1972 році. На Тайвані і в континентальному Китаї вважають, що Японія утримує їх незаконно. Токіо вважає, що материковий Китай і Тайвань стали претендувати на острови з 1970-х років, коли з’ясувалося, що їх акваторія багата на корисні копалини.

Ще більше загострення територіальної суперечки сталося після того, як японський уряд у 2012 році викупило у приватного японського власника три з п’яти островів архіпелагу Сенкаку (китайська назва Дяоюйдао), підкресливши таким чином їх державний статус.

Поділитись