В Україні збудують перший завод з виробництва скла

В Україні збудують перший завод з виробництва скла

У невеликому селі Ваганичі Городнянського району планують збудувати перший в Україні завод із виробництва скла, який має бути одним із найсучасніших у Європі. Проект може принести регіону мільйони доларових інвестицій і сотні робочих місць.

Як повідомляє 1NEWS, дозвіл на користування родовищем кварцових пісків «Вершини» Чернігівська обласна рада нещодавно надала ТОВ «Сенд індастрі». Отримати спецдозвіл на користування надрами (родовищем кварцового піску) названому підприємству вдалося лише з другої спроби. Перша була 20 грудня 2018 року, однак тоді депутати не підтримали проект рішення.

Проект реалізують компанія «Стюарт інженірінг» (США) і швейцарський фонд «P-Build Holding AG». Обсяг інвестицій складає 250 мільйонів доларів.

«Цей проект є унікальним не тільки в регіональному масштабі, а й у національному, оскільки в Україні відсутній завод із виробництва листового скла. Україна його імпортує, в основному, із Польщі, трохи з Росії та Білорусі», — розповів депутатам обласної ради представник ТОВ «Стюарт флоат гласс» Олег Семінський.

Великі поклади кварцового піску у Ваганичах були виявлені ще в 70-х роках минулого століття. Розвідки, проведені нещодавно, показали, що не весь пісок придатний для виробництва скла, оскільки майже половина його містить домішки заліза. Такий продаватимуть будівельникам доріг.

Підприємство збудують у місті Городні, на території колишнього аеродрому. У власності інвесторів перебуває вже 49 га землі, на яких ведуться підготовчі роботи, зокрема розробляється детальний план території, іде процес зміни цільового призначення земельної ділянки тощо. Промислова потужність заводу становитиме 600 т скла на добу. На це йтиме 400 т кварцового піску.

Асортимент продукції складатиметься з листового скла і склопакетів, а в перспективі – й автомобільного скла для потужних виробників Німеччини, Франції та Італії. Крім того, виготовлятимуть скло і для комп’ютерної та іншої техніки.

Реалізація інвестиційного проекту дасть можливість створити 350 робочих місць: 250 – на заводі, 100 – на видобутку піску. Частина фахівців пройде стажування в Європі та США. Збудувати підприємство планується максимум за 3 роки.

Поділитись