В США назвали причину нападу ХАМАСу на Ізраїль

В США назвали причину нападу ХАМАСу на Ізраїль

Напад ХАМАСу на Ізраїль може бути спробою зірвати ймовірну нормалізацію відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією.

Про це пише Financial Times.

Аналітики зазначають, що агресія палестинських терористів може поставити під сумнів спроби США налагодити діалог між двома країнами, який посилився, зокрема, цього літа.

Підтримка Саудівською Аравією «палестинських угруповань» та масштабна відповідь Ізраїлю на напад ХАМАСу не сприяють веденню подальших перемовин про стабілізацію відносин, вважають американські аналітики.

«Потрібно бути реалістом, ізраїльсько-саудівська частина питання зараз точно не в пріоритеті. Якими б відданими не були адміністрація США, ізраїльтяни та саудівці, тепер на нас чекає надзвичайний період між ізраїльтянами та палестинцями», — вважає старший науковий співробітник Фонду Карнегі Аарон Міллер.

Експерти наголошують, що після війни, яку розв’язав ХАМАС, простору для маневру і в Ізраїлю, і в Саудівської Аравії небагато. Перший не піде на поступки Палестині і не стане давати жодних гарантій місцевому населенню. Ер-Ріяд, у свою чергу, не може відмовитися від підтримки Палестини, оскільки в «арабському світі» її автономія має велику підтримку.

Таким чином відносини між сторонами, які почали подавати ознаки покращення, з великою ймовірністю, знову щонайменше “стануть на паузу”, вважають експерти.

Поділитись