В Росії скоротять чисельність військ через “оптимізацію” бюджету

В Росії скоротять чисельність військ через “оптимізацію” бюджету

Міністерство фінансів РФ підготувало нові пропозиції щодо оптимізації бюджету.

На цей раз відомство зацікавили витрати на збройні сили. У списку пропозицій – скорочення чисельності військ, збільшення необхідного для виходу на пенсію терміну вислуги років, скасування індексації пенсійних виплат, а також економія на харчуванні. Джерела в Міноборони РФ підтвердили журналістам, що отримали пропозиції Мінфіну і зараз вивчають їх.

«Перший пункт пропозицій фінансового відомства – скорочення штатної чисельності військовослужбовців на 10%. Згідно з указом президента, який набрав чинності в 2018 році, вона встановлена ​​на рівні трохи більше мільйона чоловік, тобто мова йде про ліквідацію близько 100 тис. посад», – пишуть ЗМІ з посиланням на документ.

Провести скорочення пропонується за рахунок вільних вакансій і перекладу на цивільну службу тих, чия діяльність не пов’язана з виконанням бойових завдань. До таких автори ініціативи відносять медиків, викладачів, кадровиків, фінансистів, юристів і тиловиків. Також відомство хоче збільшити терміни шкарпетки речей або замінити його видачу грошовими компенсаціями. При достроковому розірванні контракту солдат повинен буде відшкодувати вартість форми «пропорційно терміну шкарпетки». Також міністерство вважає за можливе заощадити на їжі. Забезпечувати харчуванням контрактників пропонується тільки під час бойового чергування і на польових виходах.

Що стосується пенсій, документ містить ідею виключити із законодавства норму про щорічне збільшення військової пенсії на 2% понад рівень інфляції, а також збільшити термін вислуги для нарахування пенсії. Зараз він становить 20 років, включаючи час навчання у військовому виші. Мінфін пропонує збільшити цей термін до 25 років, виключивши з цього терміну період навчання.

«Тобто якщо сьогодні офіцер може розраховувати, що отримає пенсію у віці приблизно 36 років, то в разі реалізації пропозицій це станеться на 10 років пізніше», – пояснює видання.

Поділитись