В Італії триває голосування на виборах до парламенту

В Італії триває голосування на виборах до парламенту

Голосування на виборах до національного парламенту розпочалося в неділю в Італії.

Виборчі дільниці, організовані на території муніципальних шкіл, відкрилися о 07:00 і будуть працювати до 23:00.

За даними МВС, що виконує на Апеннінах функції виборчкому, до урн запрошуються трохи більше 46,1 млн. громадян. Голосувати за кандидатів у Палату депутатів та Сенат мають право всі виборці, які досягли повноліття (раніше сенатські бюлетені видавали лише виборцям віком від 25 років).

Загалом італійці мають визначити 600 народних обранців: 400 депутатів і 200 сенаторів. МВС зареєструвало 70 партій та політичних утворень. Для проходження до парламенту окремим партіям необхідно подолати тривідсотковий бар’єр, коаліціям цей поріг піднімається до 10%. Система поділу місць у парламенті є досить складною, голосування проводиться як за списками, так і по одномандатних округах. При цьому не можна віддати голос за представника однієї партії та одночасно вибрати не його партійний список.

Експерти прогнозують явку на рівні близько 65%, що ще нижче, ніж на виборах 2018 року (72,9%). Як нагадує газета La Repubblica, до 2008 року цей показник ніколи не опускався нижче за 80%. Історично італійці завжди були політично активні, за кращих часів голосувати приходило до 90% населення.

Перемогу пророкують правоцентристській коаліції, що включає три основні партії: “Брати Італії”, “Ліга” та “Вперед, Італія”. Вона може набрати до 50% голосів. Згідно з внутрішньокоаліційною угодою, партія, яка набрала найбільшу кількість голосів, пропонує кандидатуру прем’єр-міністра. Очікується, що найбільшу підтримку – до 25% – отримають “Брати Італії” та її лідер Джорджа Мелоні може стати першою жінкою на чолі уряду країни.

Поділитись