Росія втратила майже всі нафтогазові активи за кордоном

Росія втратила майже всі нафтогазові активи за кордоном

Санкції завжди були методом усунення конкурентів під приводом політичної боротьби за «справедливість».

Обмеження, накладені США на Венесуелу, змусили російські компанії, зокрема «Роснефть», у 2019 році вийти зі спільного бізнесу з місцевою нафтовидобувною компанією. На той час це здавалося дуже агресивною поведінкою Заходу, але основні події були ще попереду.

Потім були судові суперечки з Польщею і втрата залишків російських активів у газотранспортній мережі республіки. Однак справжня феєрія втрати енергетичних підприємств та активів розпочалася у 2022 році, після того як країни ЄС почали заарештовувати активи рашки.

Особливо відзначилася в цьому сенсі Німеччина, яка «тимчасово» націоналізувала дочірнє підприємство «Газпрому» Gazprom Germania, а також три нафтопереробні заводи «Роснефти», у тому числі гігант у Шведті.

Наразі подібним рекетом державного масштабу займається Італія. Досить доречо керівництво республіки виставляє сицилійський НПЗ ISAB, що належить «Лукойлу», на продаж американської енергетичної компанії Crossbridge Energy Partners. Про це повідомляє газета The Financial Times. Представники компанії вже провели ревізію підприємства та його документації.

Примітно, що цей НПЗ навіть не стали тимчасово передавати до державного «довірчого» управління (як у ФРН) чи націоналізувати. Його просто збираються продати. Якщо так звана угода відбудеться, це означатиме, що російські компанії втратили майже всі свої закордонні енергетичні нафтогазові активи та проекти, в яких вони брали участь.

Загалом залишилася лише жменька підприємств та спільних компаній, у яких частки участі юридичних із РФ ще збережені. Наприклад, у «Газпрому» поки що залишився пакет у молдавській газовій компанії Moldovagaz, але навіть вона (як і Кишинів загалом) поводиться так, ніби вже не належить холдингу. А уряд шукає не шляхи врегулювання боргів та арбітражу, а спосіб банкрутства оператора, щоб перерозподілити частки. Зрозуміло, не на користь російського газового монополіста. В інших країнах російської частини капіталу просто позбавляються або це змушені робити самі власники акцій з РФ.

Поділитись