В Ірані вбили шиїтського священнослужителя

В Ірані вбили шиїтського священнослужителя

Шиїтський священнослужитель аятола Аббас-Алі Сулеймані був застрелений у провінції Мазендаран, що на півночі країни, ймовірно, у місті Бабольсер. Інформаційна агенція Fars (Fars News Agency) повідомляє, що вбивця Сулеймані вже затриманий.

Загиблий був довіреною особою духовного лідера Ірану – аятолли Хаменеї. Він виконував обов’язки найвищого лідера країни на рівні провінцій у містах Кашан та Сістан. Сулеймані був одним із 88 богословів — членів Ради експертів, який займається обранням Вищого лідера країни. Напад на одного з представників могутнього урядового органу, який теоретично може відправити у відставку самого Хаменеї, може призвести до ескалації протестів в Ірані та змусити уряд країни діяти ще жорсткіше стосовно протестувальників.

Найголовніше питання у всій історії — у мотиві. Ні США, ні Ізраїлю, ні Саудівської Аравії смерть високопоставленого клірика не була вигідна просто тому, що на його місце відразу прийде інший.

Сулеймані не був ні інженером-атомником, ні куратором ракетної чи дронової програми. Деякі джерела, як провладні, так і опозиційні, вже пишуть, що аятола застрелили в банку людиною, яка відібрала зброю у охоронця або сама була охоронцем. Якщо це, то мотив то, можливо політичним, й у влади Ісламської республіки це дуже поганий сигнал. Нагадаємо, що раніше Байден уже закликав «звільнити» Іран та форсувати підтримку місцевої опозиції.

Поділитись