Українська цибуля дорожчає через неврожай в Європі

Українська цибуля дорожчає через неврожай в Європі

Ситуація на овочевому ринку Європи може бути небезпечною для України. Через посушливу погоду, зокрема, в Польщі цього року виробництво овочів зменшиться на 8%.

Найменше зберуть поляки цибулі – «мінус» 12,3%, зазначають аналітики з посиланням на Центральне статистичне управління Польщі (GUS).

Через нестачу обсягів овочів для потреб переробних підприємств, на ринку вартість цибулі стрімко дорожчає.

«Стрибнули» ціни вгору й на українську цибулю. Так, фермери з поля пропонують її по 3,5-4,5 гривні за кілограм. А на гуртових ринках овоч продають по 4,5-5,5 гривні. Втім такі зміни можуть обернутися для вітчизняних фермерів неприємною ситуацією, вважає експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

«Ситуація що склалась є досить небезпечною для українського ринку, перш за все для перекупників, які зараз створюють ажіотаж навколо цибулі. З першого погляду – це гарна новина для українського фермера, не треба побоюватись конкуренції із імпортом. Але не все так однозначно. Справа в тому, що деякі господарства вже стримують продажі цибулі, це вже у вересні може створити штучний дефіцит продукції на ринку і … дати шанс польським виробникам заробити на цьому. Саме за таким сценарієм розпочався для нас сезоні 2015/16 років. Нагадаю, в жовтні 2015 року ціна на цибулі в Україні була в 1,5 рази вищою від в квітні 2016 року. До речі, в 2015 році урожай цибулі в Польщі був на рівні 550 тисяч тонн, тобто навіть нижче від прогнозовано обсягу на цей сезон. І це не завадило польській цибулі з’явитись на ринку України вже у жовтні 2015 року» – підсумувала експерт, пише info.shuvar.com.

Поділитись