У США визнали помилки щодо ключових питань за останні 30 років

У США визнали помилки щодо ключових питань за останні 30 років

Протягом 30 років влада США ухвалювала невірні рішення з ключових питань.

Про це заявив президент ради з міжнародних відносин Річард Хаас у своїй статті «Десять уроків з історії, яка повертається».

Так, він викрив негативні наслідки прихильності до ідей глобалізму, яка сформувала зовнішньополітичний курс Вашингтона. На думку Хааса, американські політики та їхні однодумці рано списали з рахунків військові дії як спосіб вирішення міжнародних конфліктів — 2022 наочно показав, що подібні методи, як і раніше, актуальні.

Крім того, автор публікації вказав на неспроможність ідеї про те, що тісні економічні зв’язки між державами гарантовано позбавлять світову спільноту сутичок. Крім того, що економічні чинники не є єдиним фактором, що дестабілізує, залежне становище одних країн дає простір для маніпуляцій іншим — з очевидним результатом.

Наступним же пунктом критику зазнала ідея використання економічних санкцій як стримуючий фактор, яка на практиці так і не допомогла досягти бажаного результату.

Також Хаас закликав відмовитись від спроб сформувати «міжнародну спільноту». Він наголосив, що подібна система просто нежиттєздатна і в кращому разі результат її роботи буде нульовим для всіх учасників.

«Багатосторонній підхід, як і раніше, важливий, але його ефективність залежатиме від створення вужчих домовленостей між урядами-однодумцями», — пояснив експерт.

Зрештою, він зробив висновок, що головним висновком минулого року має стати той факт, що історія не просто повторюється, але ще й зберігає здатність дивувати. У зв’язку з цим Хаас порекомендував державним лідерам відмовитися від зайвої самовпевненості та приділяти більше уваги досвіду попередників.

Поділитись