В Японії перестануть страхувати судна у водах Росії від військової шкоди

В Японії перестануть страхувати судна у водах Росії від військової шкоди

Найбільші страхові компанії Японії з 1 січня перестануть відшкодовувати судам, навігація яких проходить в акваторії Росії та України, можливі збитки від військових сутичок.

Як повідомляє в суботу з посиланням на джерела газета Nikkei, відповідне рішення може негативно вплинути на доставку в Японію ЗПГ, що видобувається в рамках проекту “Сахалін-2”. За даними видання, рішення японських фірм пов’язане з відмовою зарубіжних компаній, які займаються перестрахуванням, укладати угоди на основі ризиків, пов’язаних із навігацією у російській акваторії. Японська сторона має намір після різдвяних канікул розпочати переговори із закордонними фірмами на тему відновлення покриття збитків від військових зіткнень задля забезпечення стабільних поставок ЗПГ із “Сахаліна-2”, зазначає Nikkei.

Проект “Сахалін-2” забезпечує майже 9% споживання Японією зрідженого природного газу, який практично повністю йде на вироблення електроенергії, забезпечуючи 3% її генерації в країні.

5 грудня набуло чинності ембарго на постачання нафти з Росії морем до Євросоюзу. ЄС, Група семи (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція, Японія), а також Австралія погодили стелю цін на російську нафту, що поставляється морем, на рівні $60 за барель. США, ЄС та Великобританія вводять заборону для своїх компаній на надання транспортних, фінансових та страхових послуг щодо танкерів, які перевозять нафту з РФ за ціною, вищою за узгоджений рівень.

Міністерство фінансів Сполучених Штатів ще наприкінці листопада дозволило до 30 вересня 2023 операції, пов’язані з морською доставкою нафти з проекту “Сахалін-2” до Японії. Вони були виведені з-під впливу політики цінової стелі. Раніше аналогічне рішення ухвалив і Євросоюз, встановивши термін дії цього виключення до 5 червня 2023 року.

Уряд Японії запровадив стелю цін на російську нафту, однак він не торкатиметься продукції проекту “Сахалін-2”. У повідомленні МЗС країни вказувалося, що таке рішення ухвалено з міркувань національної енергетичної безпеки.

Поділитись