У Японії допустили можливість превентивного удару по іншій країні

У Японії допустили можливість превентивного удару по іншій країні

Збройні сили Японії можуть завдати удару по території іншої держави ще на етапі отримання даних про напад з його боку.

Як передає Asahi Shimbun, про це заявив японський міністр оборони Ясукадзу Хамада.

«Коли інша держава почала збройний напад на нашу країну, ми можемо застосувати право на самооборону, не чекаючи нанесення нам реальної шкоди». — заявив він.

У той же час у щойно прийнятих кабінетом міністрів Японії документах про стратегію національної безпеки стверджується, що Токіо відмовляється від превентивних ударів по противнику, оскільки це суперечить міжнародному праву.

Провідна сила японської опозиції Конституційно-демократична партія офіційно відкинула таку позицію уряду. На її думку, це може призвести до ухвалення рішень про завдання превентивних військових ударів.

Водночас, Конституційно-демократична партія підтримала намір влади оснастити збройні сили країни ракетами великої дальності, яких Токіо поки що не має. Зокрема, вже найближчим часом Японія має намір закупити у США крилаті ракети Tomahawk.

Ведеться також модернізація власних японських балістичних ракет, дальність яких має перевищити 1 тис. км. Військові витрати з такою метою до 2027 року передбачається збільшити вдвічі, довівши їх до рівня 2% ВВП.

Поділитись