У США суд заборонив Дональду Трампу брати участь у президентських виборах

У США суд заборонив Дональду Трампу брати участь у президентських виборах

Суд у Колорадо заборонив Дональду Трампу брати участь у президентських виборах. Але рішення поки що не набуло чинності – він ще може подати апеляцію.

Верховний суд американського штату Колорадо ухвалив виключити колишнього президента Дональда Трампа зі списку кандидатів на пост президента США у 2024 році через його роль у подіях 6 січня 2021 року, коли його прихильники проникли до будівлі Конгресу.

Це судове рішення зробило Дональда Трампа першим кандидатом у президенти в історії США, якого визнали таким, що не має права обіймати Білий дім відповідно до вкрай рідко використовуваного положення Конституції, яке забороняє посадовим особам, які брали участь у «заколоті або повстанні», обіймати офіційні посади.

Суд при невеликій перевагі голосів (4:3) дійшов висновку, що Конституція забороняє претенденту на висування від Республіканської партії у 2024 році з’являтися у виборчому бюлетені через його роль «у підбурюванні насильства проти уряду США».

Постанова суду стосується лише республіканських праймеріз у штаті Колорадо, які пройдуть там 5 березня, але це рішення, ймовірно, також вплине на статус Трампа на загальних виборах 5 листопада.

Набрання рішенням чинності відкладено до подання апеляції наступного місяця.

Представники Трампа вже заявили, що оскаржать рішення у Верховному суді США.

Зазначимо, що, згідно з опитуваннями, Трамп є лідером виборчих перегонів – його рейтинг вищий за рейтинг президента Байдена.

Поділитись