У Росії злякалися турецького винищувача

У Росії злякалися турецького винищувача

Створений турецької корпорацією TAI важкий винищувач п’ятого покоління TF-X може становити небезпеку для Росії, пишуть російські ЗМІ.


Москва планує закупити лише 76 винищувачів п’ятого покоління Су-57 в найближче десятиліття, тоді як Анкара хоче обзавестися 250 літаками TF-X.

“Бажання Туреччини роздобути 250 важких ударних винищувачів, призначених для завоювання панування в повітряному просторі, як мінімум, викликає серйозне побоювання”, – пише російське видання та допускає, що зенітні ракетні системи С-400, куплені Туреччиною у Росії, можуть представляти інтерес для НАТО з точки зору технологій.

“Туреччина – як і раніше діючий і цілком активний член НАТО. А вивчення техніки ймовірного противника – річ цілком корисна і навіть необхідна”, – зазначає видання.

Повнорозмірний макет TF-X був представлений в липні на 53-му міжнародному авіасалоні Paris Air Show під Парижем (Франція). Роботи над винищувачем анонсувалися в травні 2013 року. У TAI заявляють, що 27-тонний винищувач буде здатний підніматися на висоту 17 кілометрів і переміщатися на швидкості до 2 чисел Маха. Туреччина планує придбати 200-250 одиниць таких літаків. Перший політ TF-X повинен здійснити в 2023 році.

Поділитись