У Росії заявили про провал програми імпортозаміщення продуктів

У Росії заявили про провал програми імпортозаміщення продуктів

У Росії заявили про провал програми імпортозаміщення продуктів.

Про це повідомляє «Коммерсант» з посиланням на дослідження Національного рейтингового агентства (НРА).

За словами експертів, після прийняття стратегії імпортозаміщення в Росії, розрахованої до 2020 року, на ринку харчової продукції її цілей вдалося досягти лише частково. Аналітики відзначають, що істотно скоротилися тільки поставки імпортного м’яса – на 65 відсотків. Проте це все ж на 2,8 процентних пункту менше, ніж закріплено в стратегії, прийнятої в 2014 році після введення ембарго на продукти з країн Євросоюзу та інших. За деякими напрямками фахівці зафіксували повний провал: імпорт овочів скоротився всього на 27 відсотків, в той час як передбачалося скорочення на 70,3 відсотка.

Аналітики також розповіли, що на зміну багатьом європейським постачальникам приходять експортери з інших країн. При цьому, на їхню думку, мова не завжди йде про заміщення, часто спостерігається реекспорт заборонених товарів з Європи. Так, деякі експерти вважають, що такі країни, як Еквадор і Чилі, часто перепродують європейські товари (рибу та фрукти) на російському ринку.

Раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Росії необхідно розвивати власні виробничі потужності, які дозволять знизити залежність від імпорту. Однак, за його словами, імпортозаміщення не можна назвати панацеєю. Глава держави назвав пандемію коронавируса доказом ефективності політики розвитку власного виробництва.

Поділитись