У Раді можуть змінити регламент, щоб прискорити прийняття закону про банки

У Раді можуть змінити регламент, щоб прискорити прийняття закону про банки

Верховна рада на засіданні 15 квітня може змінити регламент, щоб прискорити розгляд поправок до законопроекту про банки, на прийнятті якого наполягає Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Про це повідомила в понеділок в Facebook заступник голови фракції пропрезидентської партії “Слуга народу” Євгенія Кравчук.

“У середу зберемося ще раз і приймемо зміни в регламент, які дозволять розглянути всі 16 тис. Поправок до банківського закону, але так, щоб це не затягнулося на півроку”, – повідомила вона. Зміни до регламенту ще будуть обговорюватися на рівні фракції. За словами Кравчук, в даний час “робоча версія” змін виглядає наступним чином: якщо до законопроекту вноситься “більше поправок, ніж в ньому є пунктів”, але загальна їх кількість становить не менше 500, то такий законопроект може розглядатися за спеціальною процедурою.

Ініціювати таку процедуру можуть не менше 150 депутатів, а за її застосування необхідне голосування не менш як 226 депутатів. “Спеціальна процедура означає, що кожна фракція і група може наполягати на розгляді п’яти поправок, а депутат – на розгляді однієї неврахованої комітетом поправки”, – пояснила Кравчук. Після цього профільному комітету дається два дні, щоб підготувати нову порівняльну таблицю з поправками, на яких наполягають фракції, групи та депутати.

Всі поправки, незалежно від їх кількості, будуть розглянуті на рівні комітету, а не в сесійній залі, що має значно прискорити всю процедуру розгляду законопроекту. Раніше представники фракції “Європейська солідарність” Петра Порошенка виступали з пропозицією змінити регламент, щоб спростити розгляд законопроектів, які містять понад 2 тис. поправок.

Парламент повинен прийняти у другому читанні законопроект про діяльність банків, який ще називають “антиколомойським”. Він забороняє повертати націоналізовані банки колишнім власникам і спрямований в першу чергу проти олігарха Ігоря Коломойського – колишнього головного акціонера націоналізованого “Приватбанку”. Ухвалення закону – одна з умов МВФ для надання Україні кредиту. Коломойський зараз через суди намагається довести, що націоналізація була незаконною.

До даного законопроекту було подано понад 16 тис. поправок, для повного їх розгляду за чинним регламентом знадобиться не менше півроку.

Поділитись