У Польщі заявили про штурм кордону мігрантами

У Польщі заявили про штурм кордону мігрантами

Співробітниця Прикордонної варти Польщі отримала травму голови під час штурму кордону з боку Білорусі, розповіли у відомстві.

“Під час сьогоднішніх силових спроб форсування польсько-білоруського кордону в районі Черемхи та Шудзялова, іноземці та співробітники білоруських служб кидали у бік польських патрулів не лише каміння, а й шумові петарди”, – йдеться у повідомленні. Постраждалу госпіталізували.

За даними Прикордонної охорони, за минулу добу зафіксували 49 спроб нелегального перетину кордону з боку Білорусі.

Влітку на кордоні Білорусії та Польщі, а також Білорусії та Прибалтійських країн збільшився потік біженців, що намагаються прорватися до Західної Європи, з держав Близького Сходу та Африки. Ситуація загострилася на початку листопада, коли біля загороджувального дроту зібралося близько двох тисяч людей. Польські силовики припинили кілька спроб прориву, зокрема із застосуванням сльозогінного газу, нелегали розбили стихійний табір. Білоруські прикордонники неодноразово заявляли про насильницьке видворення мігрантів Литвою, Польщею та Латвією на територію республіки.

Західні країни покладають відповідальність за те, що відбувається на білорусів, у Мінську всі звинувачення відкидають. Президент Олександр Лукашенко попереджав, що країна більше не стримуватиме потік людей: через санкції Заходу на це немає “ні грошей, ні сил”.

У Білорусі підготували для розміщення мігрантів транспортно-логістичний центр, що знаходиться неподалік прикордонного пункту пропуску. Частина біженців повертаються батьківщину як евакуаційними рейсами, і у індивідуальному порядку. За офіційними даними на кінець минулого року, у таборі залишалося близько 600 біженців.

Поділитись