У Німеччині знайшли спосіб запустити «Північний потік-2»

У Німеччині знайшли спосіб запустити «Північний потік-2»

Газопровід «Північний потік-2» за певних обставин може почати працювати, не чекаючи на завершення процесу сертифікації, пише німецька газета Handelsblatt.

Автори статті вказали на приклади минулого, коли трубопроводи були введені в експлуатацію до того, як їх сертифікували. Йдеться про проекти NEL та EGL 401. Згідно з підрахунками німецької федеральної мережевої агенції (BNA), у такому разі штраф становить не більше одного мільйона євро.

«Це сума виглядає прийнятною. Інвестиції у будівництво “Північного потоку-2” дорівнюють не менше десяти мільярдам євро», – зазначили автори публікації.

Вони вважають, що такий сценарій може здатися оператору «привабливим» з урахуванням високих цін на газ.

У статті наголошується, що завдяки цьому “Газпром” зможе заощадити на виплатах за транзит газу через Україну. Однак BNA вважає попередні прецеденти несумісними з російським проектом, наголосили автори.

16 листопада Німеччина призупинила сертифікацію газопроводу “Північний потік-2”. Джерела в німецькому уряді зазначали, що запуск газопроводу може бути відкладений до березня 2022 через проблеми із сертифікацією.

Вони також зазначали, що «Газпрому» необхідно створити дочірню компанію швейцарського оператора проекту Nord Stream 2 AG, після чого передати їй власність та права у Німеччині. Тільки після цього регулятор буде готовий поновити процес сертифікації, щоб потім передати його на розгляд Єврокомісії. Представник Федерального мережевого агентства Німеччини (BNetzA) відмовився коментувати інформацію про перенесення запуску “Північного потоку-2” на березень 2022 року.

Поділитись