У МВФ оцінили наслідки запуску “Північного потоку – 2” для України

У МВФ оцінили наслідки запуску “Північного потоку – 2” для України

Запуск газопроводу “Північний потік 2” скоротить доходи України від транзиту газу більш ніж удвічі порівняно з останніми роками, випливає з доповіді Міжнародного валютного фонду (МВФ).


“Прогнозована активізація трубопроводу “Північний потік 2” скоротить доходи України від транзиту газу. За останні п’ять років Україна отримувала в середньому трохи більше 2,5 мільярдів доларів США на рік в обмін на надання своїх газопроводів у розпорядження “Газпрому”. Очікується, що у 2021 року збори за транзит будуть приблизно на 40% меншими, ніж останніми роками”, – йдеться в повідомленні.

А щойно “Північний потік 2” запрацює, обсяг газу, що проходить через Україну, може ще більше скоротитися, і доходи України від транзиту, за прогнозами, становитимуть близько 1,2 мільярда доларів на рік, уточнюється в доповіді. У результаті, робить висновок МВФ, це вплине і на те, що, як очікується у середньостроковій перспективі, рахунок поточних операцій України повернеться до свого колишнього дефіцитного стану.

“Північний потік 2” – газопровід потужністю 55 мільярдів кубометрів на рік від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини. Його оператор – компанія Nord Stream 2 AG з єдиним акціонером “Газпромом”. Європейські партнери – Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper та Wintershall – сумарно профінансували прокладання газопроводу на 50%, тобто на суму до 950 мільйонів євро кожен. При цьому сертифікація оператора раніше була призупинена для того, щоб Nord Stream 2 створив “дочку”, яка повинна буде повторно надіслати заявку на сертифікацію.

У той же час Росія та Україна наприкінці 2019 року підписали пакет угод про продовження транзиту газу через територію республіки, у тому числі транзитний контракт на п’ять років, згідно з яким “Газпром” гарантує прокачування 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і по 40 мільярдів у наступні чотири.

Ці домовленості забезпечили продовження транзиту після закінчення попереднього договору. при цьому цієї осені його інтенсивність стала знижуватися – так, компанія “Оператор ГТС України” повідомляла, що транзит газу через Україну до ЄС у жовтні знизився на 19% і склав 2,6 мільярда кубометрів, а порівняно з показниками вересня це менше на 623 мільйон кубометрів.

Поділитись