Все більше країн відмовляються від українського транзиту

Все більше країн відмовляються від українського транзиту

Все більше європейських країн мають намір отримувати паливо безпосередньо, а не транзитними поставками через Україну.

Крім західноєвропейських держав, що сприйняли завершення «Північного потоку – 2» як даність, «ніж у спину» Києву встромили Угорщина і Хорватія, Сербія на підході.

У перші дві країни газ почав надходити з 1 жовтня по «Турецькому потоку».

На території Угорщини компанія FGSZ Ltd добудувала магістральний газопровід, а в Сербії і Болгарії оператори «Булгартрансгаз» ЄАД і GASTRANS d.o.o. Novi Sad ввели компресорні станції.

Про намір підключитися до трубопроводів FGSZ сербська Srbijagas заявила в кінці червня.

Скандал розгорівся неабиякий, куди ж без цього. В українському МЗС звинуватили угорців в тому, що ті «прогнулися під Москву» і буквально за вказівкою Кремля виключили Україну з транзитної схеми.

А голова правління «Нафтогазу» Вітренко взагалі закотив формений істерику в Facebook.

Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що в Будапешті «дуже часто говорять різні речі про Україну, які нам не подобаються, але ми не реагуємо на них емоційно. Треба діяти прагматично, шукати вихід з цієї кризи, який буде відповідати інтересам і України, і Угорщини, і також відповідає інтересам Європи».

Що ж, Угорщина знайшла такий вихід, який би влаштовував в першу чергу її.

Про інтереси вічно защемленого Києва в вряди-годи вирішили не думати. І інші країни охоче переймають цю естафету, очевидно, дбаючи про власну вигоду.

Єдине, що погано в цій ситуації – причому не для політиків, а для пересічних українців – це неминуче підвищення кінцевої ціни на газ. Мало того, що ціна реверсних поставок спочатку висока, так ще і МВФ вимагає, щоб влада переглянула політику ціноутворення, природно, у бік збільшення.

Поділитись