У російському парламенті відповіли на погрози газової війни з Європою

У російському парламенті відповіли на погрози газової війни з Європою

Перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров прокоментував загрози чеського дипломата Вацлава Бартушка про те, що Європі слід оголосити Росії газову війну.

Його цитує РБК.

«Представник Чехії робить помилку: він намагається говорити від імені всієї Європи, але я не думаю, що вся Європа думає так, як представник цієї країни, яка нещодавно була дружньою нам і потім різко змінила курс», – сказав сенатор.

Джабаров зазначив, що Бартушка «ніхто не буде слухати навіть у своїй країні, не те що в країнах Європи», якщо в Чехії настане енергетичний криза. Зараз повністю перейти на зелену енергетику не представляється можливим, сказав сенатор і додав, що вона не буде покривати потреби в газі.

«Незрозуміло, на яку зелену енергетику він розраховує. Зелена енергетика – це питання майбутнього, і вельми туманного», – підсумував Джабаров.

Раніше спеціальний уповноважений Чехії з питань енергетичної безпеки Вацлав Бартушка запевнив, що причина кризи через ціни на газ в Європі криється в неготовності держав-постачальників до того, що ЄС має намір перейти на зелену енергетику. Дипломат заявив, що перед Росією необхідно продемонструвати перевагу Європи.

«Для Росії ми найбільший споживач газу, найголовніший замовник. Якщо їм потрібні проблеми на цьому найбільшому ринку, то вони у них з’являться», – сказав Бартушка.

30 вересня ціна газу на хабах в Європі досягла $ 1100 за 1 тис. куб. м. Про це свідчать дані Лондонській біржі ICE. Вартість газу з поставками в листопаді на газотранспортному хабі TTF в Нідерландах досягла $ 1101,6 за 1 тис. Куб. м.

З весни 2021 року ціни на газ в Європі підскочили вже в чотири рази, досягаючи в тому числі $ 1000 за 1 тис. Куб. м, встановивши тим самим історичний рекорд. Одними з основних причин стали низький запас в європейських підземних газосховищах (ПСГ), а також гостра нестача зрідженого природного газу (СПГ).

Поділитись