“Газпром” не порушив контракт, припинивши транзит, визнав “Нафтогаз”

“Газпром” не порушив контракт, припинивши транзит, визнав “Нафтогаз”

Контракт дозволяє “Газпрому” припинити перекачку газу через територію України, заявив в Facebook глава компанії “Нафтогаз” Юрій Вітренко.


“Газпром” має таке право <…> – не поставляти газ для транзиту через зарезервовані потужності, а платити за них. Принцип “качай або плати”, – пояснив він.

Так Вітренко прокоментував повідомлення про те, що російський холдинг припинив поставки в Угорщину через українську ГТС. На його думку, це наочна демонстрація того, що буде відбуватися після запуску “Північного потоку – 2”, якщо Росія не розблокує транзит через Україну для інших країн.

З сьогоднішнього дня набув чинності контракт між “Газпромом” і угорською компанією MVM CEEnergy Ltd, згідно з яким Будапешт протягом наступних 15 років буде щорічно отримувати 4,5 мільярда кубометрів газу через “Турецький потік” і газотранспортні системи Південно-Східної Європи.

В Україні цю угоду назвали ударом і заявили про намір звернутися в Європейську комісію для перевірки угоди на відповідність європейському законодавству в області енергетики. Угорська влада сприйняли реакцію Києва як втручання у внутрішні справи.

Поділитись